Niedawne badania wykazały, że podatki związane z żywnością to świetny sposób na walkę z otyłością. Pomagają one zwiększyć wydatki konsumentów i zmniejszyć ilość marnowanej żywności.
Ale jaka stawka podatku vat ma zastosowanie do sprzedawanej przez Ciebie żywności? To może być skomplikowane.
Żywność objęta zerową stawką VAT
Niektóre produkty spożywcze są objęte zerową stawką VAT, a inne standardową. Może to być mylące, a o opodatkowanie żywności toczą się głośne batalie prawne.
Kraje stosujące podatek od wartości dodanej (VAT) oznaczają pewne towary jako objęte stawką zerową, ponieważ uważa się je za istotny składnik innych produkowanych towarów i kluczowy element większego łańcucha dostaw. Należą do nich: wiele produktów spożywczych, napoje, towary eksportowane, towary darowane sprzedawane przez sklepy charytatywne, sprzęt dla niepełnosprawnych, leki na receptę, usługi wodne i kanalizacyjne, książki i inne publikacje drukowane oraz odzież dziecięca.
Wiele produktów piekarniczych, takich jak chleb, paszteciki i inne pikantne przekąski, jest wypiekanych na miejscu i sprzedawanych jeszcze gorących. Granica między „świeżo upieczonym” a „gorącym jedzeniem na wynos” jest często trudna do określenia, więc jeśli sprzedajesz jakiekolwiek gorące jedzenie, powinieneś zapoznać się z Informacją o VAT 709/1: Catering i jedzenie na wynos, która bardziej szczegółowo opisuje to rozróżnienie. Jeśli nadal masz wątpliwości, skontaktuj się z infolinią VAT: pytania ogólne.
Żywność objęta stawką standardową
Z reguły musisz naliczać podatek VAT według stawki standardowej od żywności i napojów spożywanych na terenie twojej firmy lub w wyznaczonym miejscu do spożywania posiłków. Dotyczy to sklepów detalicznych, restauracji, kawiarni i supermarketów.
Podobnie musisz naliczać stawkę standardową od żywności i napojów sprzedawanych w miejscach płatnego wstępu, takich jak kina, teatry i obiekty sportowe. Istnieją jednak pewne wyjątki od tej reguły i warto je znać.
Na ogół standardową stawką objęte jest gorące, świeżo upieczone jedzenie, takie jak chleb, ciastka i paszteciki. Dzieje się tak dlatego, że została ona świeżo przygotowana, upieczona lub ugotowana, a następnie utrzymywana w cieple, aby można ją było zjeść w lokalu lub w wyznaczonym miejscu do spożywania posiłków.
Smaczne przekąski, takie jak chipsy ziemniaczane i płatki śniadaniowe, są klasyfikowane standardowo, jeśli są zapakowane do sprzedaży detalicznej w szczelnej torebce, kartonie lub innym pojemniku. Różni się to od przekąsek, które nie są pakowane lub sprzedawane luzem, takich jak prażone lub solone orzechy.
Gorąca żywność
Dla celów podatku VAT, gorąca żywność to każda żywność lub napój, który jest przeznaczony do spożycia w gorących warunkach. Obejmuje to podgrzewaną kawę, hamburgery i pizze. Obejmuje również żywność, która jest utrzymywana w cieple po ugotowaniu, np. szafki na żywność czy tace z gorącą wodą do hot-dogów.
Gorąca żywność jest łatwiejsza do strawienia przez układ pokarmowy niż zimna. Dzieje się tak dlatego, że zimna temperatura szokuje układ trawienny i zmusza go do cięższej pracy.
W dodatku receptory smakowe organizmu lepiej odbierają smaki w gorących pokarmach. To może wyjaśniać, dlaczego są one bardziej satysfakcjonujące niż zimne.
Musisz jednak pamiętać, że gorące produkty mogą nadal podlegać standardowej stawce, jeśli są sprzedawane w obiektach handlowych, a następnie zabierane do konsumpcji poza nimi. Dotyczy to zwłaszcza produktów piekarniczych, takich jak paszteciki i ciasta, które normalnie podlegają stawce zerowej.
Zimna żywność
Uważa się, że spożywanie zimnej żywności może zmienić temperaturę ciała i doprowadzić do problemów takich jak zastój krwi. Może to być niebezpieczne dla kobiet cierpiących na takie schorzenia jak torbiele, endometrioza czy włókniaki.
Jedzenie zimnych pokarmów może również wpływać na funkcjonowanie śledziony i przewodu pokarmowego. Może to utrudniać utratę wagi i pogarszać dolegliwości bólowe, takie jak fibromialgia.
Niektóre zimne jedzenie na wynos może być objęte zerową stawką VAT, w tym kanapki, ciasta i paszteciki, o ile nie są reklamowane jako gorące lub utrzymywane w cieple po ugotowaniu.
Jeśli jednak restauracja sprzedaje posiłek, a klient spożywa go w miejscu siedzącym na terenie lokalu, musi naliczyć VAT. Dotyczy to wszystkich gorących potraw i napojów, a nawet lodów.